Известният  гинеколог д-р Георги Хубчев показа висш пилотаж в лапаро-

...
Известният  гинеколог д-р Георги Хубчев показа висш пилотаж в лапаро-
Коментари Харесай

Отстраниха 4-килограмов овариален тумор безкръвно в УМБАЛ „Дева Мария“

Известният  гинеколог доктор Георги Хубчев сподели върховен пилотаж в лапаро- ендоскопската онко гинекология

4-килограмов незлокачествен овариален израстък бе сполучливо отхвърлен по лапаро-ендоскопски способ от доктор Георги Хубчев и екипът на отделението по гинекология към университетска болница „ Дева Мария “.

Известният онко-гинеколог съумя да отстрани голямото доброкачествено образувание по оптимално щадящ за пациентката метод.
53-годишната пациентка идва при доктор Георги Хубчев с израстък, образно наподобяващ 6-7 месечна бременност. След като деликатно я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е незлокачествен, доктор Хубчев взема решение да предприеме лапароскопска интервенция. Безкръвният способ е доста щадящ, само че приложението му при толкоз огромен израстък е изключителна необичайност.  Въпреки това доктор Хубчев се ангажира да го извади точно лапароскопски, с цел да може пациентката да се възвърне оптимално бързо и да няма забележими белези от оперативната интервенция. 
„ Туморът бе с тегло съвсем 4 кг, само че успяхме да го извадим по анемичен способ и с това да спестим на пациентката месеци възобновяване. Пациентката понесе интервенцията чудесно и от третия ден си е  вкъщи “,  разказва доктор Хубчев. Специалистът акцентира, че миниинвазивната хирургия е златен стандарт в международната медицина и все по-рядко ще се срещат отворените интервенции. Ясно е, че при ендоскопските интервенции травматизмът е редуциран до най-малко.  В момента от ден на ден се постанова и тезата, че с лапароскопските интервенции се понижава имунологичната провокация и това води до по-бърз възстановителен развой. Освен всичко друго, лапароскопската хирургия защищава от сраствания в корема. 
Въпреки безапелационните позитиви на ендоскопските операици, когато става въпрос за огромни тумори, множеството лекари не дръзват да опитат лапароскопско унищожаване, а прибягват до отварянето на коремната празнина. Така четирикилограмовият израстък, изваден през предходната седмица в университетска болница „ Дева Мария “ е един от най-големите тумори, вадени по анемичен метод освен в Бургас, само че и в България.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР